2015 m. rugsėjo 28 d.

Projektas


      Įvertinę savo galimybes ir poreikius nusprendėm, kad mūsų namas bus iki 80 kv.m. Taip taip... jau pripratau prie pasakymų „damesk dar porą kvadratų ir normalų namą pasistatysi...“, „dydis kaip buto, o taigi namą statai!“, „pagalvok apie ateitį, o kas jei didesnio reikės“ ir pan. :) kaip sakoma, kiekvienam savo, o mes, manau, apie viską pagalvojom.  Vienas svaresnių pliusų – supaprastintas popierizmas. Mūsų atveju nereikalingas nei architekto patvirtintas projektas, nei statybos leidimas, nei rajono architekto pritarimas statyboms. Ilgai netikėjau, kad gali būti taip paprasta - imi ir statai, bet pasidomėjus ir gavus raštiškus atsakymus į klausimus, abejonių neliko. Įdomumo dėlei įkelsiu laišką, kurį rašiau į VTPSI, ir atsakymus į man kilusius klausimus:
     Klaipėdos rajone ruošiamės statyti namą, kurio plotas būtų iki 80 kv.m. (II-os grupės nesudėtingas statinys). Klaipėdos raj. sav. architektūros ir urbanistikos skyriuje išaiškino, kad statant mūsų sklype tokį namą – statybą leidžiantys dokumentai neprivalomi, t.y. nereikalingas statybos leidimas; neprivaloma  rengti projekto ir jo derinti su rajono architektu. Statybos techniniame reglamente parašyta, kad jei naujai statomo pastato statybos darbai yra pradėti po 2014 m. sausio 1 d., energinio naudingumo klasė turi būti ne žemesnė kaip B. Jei statybos darbai yra pradėti po 2016 m. sausio 1 d., energinio naudingumo klasė turi būti ne žemesnė kaip A. 

1. Koks yra tokio namo įregistravimo procesas baigus statybą? Ar nekils bėdų dėl to, kad neturiu parengto projekto ir kitų dokumentų? 
Šiais atvejais namas registruojamas pateikus Registrų centro padaliniui deklaraciją apie statybos užbaigimą, kadastro duomenų bylą ir prašymą;

2. Ką reikėtų atsakyti statybų inspekcijai, jei sulaukčiau jų vizito statybų metu? Kaip neturint parengto projekto ir statybą leidžiančių dokumentų (nes jie neprivalomi) reikėtų įrodyti, kad statau namą iki 80 kv.m. (II-os grupės nesudėtingą statinį)? 
Namo statybos mąstai būtų vertinami pagal faktines aplinkybes;

3. Ar mūsų statomas namas (II-os grupės nesudėtingas statinys) turi atitikti energetinio naudingumo klasę? 
Statybos įstatymo 43-1 straipsniu nustatyta, kad energinio naudingumo reikalavimai nekeliami atskirai stovinties pastatams, kurių bendras naudingasis vidaus patalpų plotas ne didesnis kaip 50 kvadratinių metrų;

4. Kaip įregistruojant namą reikės įrodyti, kad statybos darbai pradėti 2015 metais, o statomas namas – B energinio naudingumo klasės,  jei statybas planuoju baigti po 5-6 metų, kai jau namai turės atitikti A ar aukštesnę energinio naudingumo klasę? 
Jūsų atveju, kadangi nereikalingas nei projektas, nei statybą leidžiantis dokumentas, atskaitos diena yra statybos darbų pradžios diena. Jei statybos darbai pradėti po 2014-01-01, EN klasė turi būti ne žemesnė kaip B, o po 2016-01-01 – A. Statybos darbų pradžią galite fiksuoti pagal statybos rangos sutarties dokumentus (jei sudaryta statybos rangos sutartis), arba pildydami (savo noru, nes neprivaloma) Statybos darbų žurnalą;

5. Šiais metais (2015) planuojame atlikti paruošiamuosius sklypo lyginimo darbus. Ar tai traktuojama kaip statybų pradžia?
Šie darbai nėra statybos darbai, todėl pradžia laikytina, kai bus pradėti pvz. pamatų duobių kasimo darbai.
     O dabar truputį apie projektą ir poreikius. Namą matau kuo paprastesnių konstrukcijų, nes daug ką planuojam atlikti savo jėgomis, o įmantrumai reikalauja papildomų sugebėjimų ir pinigų. Peržiūrėjęs labai daug įvairių projektų, neradau mus pilnai tenkinančio, todėl nusprendžiau pats pasibraižyti pradinį variantą. Žinau, kad architektams yra nuobodu projektuoti tokius paprastus namus, bet čia jų duona. Bandysiu kelis aplankyti ir pasikonsultuoti, tikiuosi neišvarys, nes jie irgi mėgėjai „prikišti“, kad 80 kv. m. tai tik vaikų žaidimai :) Taip pat ieškosiu konstruktoriaus, kuris suprojektuotų pamatų ir stogo konstrukcijas. Reikės pasikonsultuoti ir dėl ventiliacijos projekto bei perdangos įrengimo.

     Kalbant apie architektūrą, tai man viena gražiausių  yra Mažosios Lietuvos.  Tiek mediniai pastatai (drožinėtos vėjalentės ir lėkiai, nendriniai stogai, papuoštos langinės), tiek mūriniai (raudonos plytos balto tinko fone, aprūkusios čerpės).








     Yra toks leidinys „Kaimo statyba: Mažoji Lietuva“ (2013m). Čia yra namų, ūkinių pastatų ir t.t. projektų, kurie parengti pagal būdingus tradicinės architektūros bruožus, bet pritaikyti šiuolaikiniam gyvenimui. Įdomu buvo pastudijuoti, o čia kelios nuotraukos iš jo:



     
     Namai taisyklingų formų ir simetriški, kukliai puošnūs ir kontrastingų spalvų. Gal net pasiryžčiau statyti tokio tipo namą pagal etnografinius reikalavimus, bet deja jis neįsipaišytų tarp kitų namų mūsų kvartale ir prarastų dalį savo žavesio.

     Grįžtant prie realybės, būsimo namo labai "nepritraukinėsim" per prievartą prie to, apie ką kalbėta anksčiau, kad nesigautų "plastikinių ančių dirbtiniam prūde" efektas :) Name  neplanuojam balkonų, baseinų, pirčių ir pan. Terasa – pakolkas ant klaustuko. Garažas ir dirbtuvėlės kada nors bus, bet tai bus atskiras pastatas. Braižant prisirišau prie simetrijos - namas bus taisyklingos stačiakampio formos, o įėjimas per vidurį. Namas vieno aukšto (su galimybe turėti šiokią tokią mansardą). Stogas paprastas – dviejų šlaitų  (nuolydis greičiausiai 40°, kad racionaliai išnaudoti plotą mansardai). Perdangą planuoju medinę su matomais balkiais (tik dar nenusprendėm ar visur jie bus matomi). Išplanavimas paprastas, atsižvelgiau į geografinę padėtį: šiaurinėj pusėj langų neplanuoju, dauguma jų rytinėj ir pietinėj pusėse. Taip pat nusprendėm, kad WC ir vonia, kaip ir svetainė su virtuve, turi būti atskirai. Visa kita matosi projekte, o čia šokia tokia vizualizacija. Langų, durų dydžiai ir vietos, sienų, pertvarų pločiai, visa kita yra maždaug pagal viziją. 


     „Už akių“ galbūt mansardoj virš svetainės bus miegamasis, virš virtuvės darbo kambarys, ir dar kažkur drabužinė įsikomponuos :) Planuojami 2-3 stoglangiai. Laiptai į mansardą - paprasčiausi mediniai, greičiausiai „L“ formos, jiems palikta aikštelė koridoriuje.  

Pastebėjimai: 
  1. Visai neapšviesta laiptinė ir mano manymu koridoriuje dienos metu bus tamsoka; 
  2. Techninėj patalpoj, galbūt, reikėtų langelio (vakarinėj pusėj)
  3. Nėra lango virtuvėje (šiaurinėj pusėj), kad matytusi kas vyksta, atvyksta ir t.t. Gal ir nelabai būtina, bet šviesos būtų daugiau. Tačiau tada jau kitaip atrodys priekinis fasadas, o ir šiaurinė pusė...
  4. Siauroka virtuvė, nors to pilnai užtenka "U" formos išdėstymui;
  5. Kambarys (nr.: 4) vizualiai atrodo pailgas, galėtų būti platesnis, bet  nėra iš kur "dadurt".

Preliminari pradinė statybų koncepcija: 

  • Pamatai: gręžtiniai poliniai + savadarbių polistirolo klojinių rostverkas;
  • Sienos: silikatiniai Arko M18 + 20-25cm Neoporo + dekoratyvinis tinkas;
  • Pertvaros: Arko M12;
  • Perdanga: medinė;
  • Stogas: betoninės čerpės + 25-30cm mineralinės vata;
  • Šildymas: pirmam aukšte grindinis, mansardoj – pakolkas galvos skausmas. Pagrindinis šildymo šaltinis – nedidelio galingumo (6kW) šilumos siurblys "oras-vanduo", bet židiniui bus suteikta pirmumo teisė įrengiant ir panaudojant šildymui. Svarstomas ir tik židinio su vandens kontūru variantas;
  • Ventiliacija: pagal finansines galimybes (galbūt išsivedžiot vėdinimo kanalus, kad ateity galima būtų statyti rekuperatorių).

Jei kas turit kažkokių minčių, prašom nesivaržyti ir pakomentuoti.


35 komentarai:

  1. Na mansardos plotas taip pat skaiciuojasi i 80 kv. Taip kad neprisidarykit nelegaliu statybu.. Variantas uzregistravus laiptus irbmansarda isirenginet, o kolkas kaip pastoge nenaudojama ivadinti. Beto pasidomekit ar tikrai jusu gyvenvieteje maziau 3000 gyventoju, priesingu atveju reiks supaprastinto proj ir pritarimo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas Aurimai, dėkui už pastebėjimus. Taip, plotas skaičiuojasi nuo 1,6m aukščio. Kadangi perdanga bus medinė, tai balkiai kurį laiką bus "pliki", be antro aukšto grindų, greičiausiai iki namo pridavimo. Laiptinė, taip pat atsirastų po jo. Galbūt visai ir patiks turėti įspūdingą erdvę virš galvos :) Tokie ir planai, pakolkas nieko nelegalaus. Bendro pastato aukščio neviršijam, atstumus nuo sklypo ribos išlaikom. Dėl gyventojų skaičiaus irgi domėjausi, viskas tvarkoj.

      Panaikinti
  2. Namai iki 80m2 yra geris visom prasmem. Pats pasistaciau 80m2 4 kambariu murinuka. Svarbiausia moketi isnaudoti erdve ir ploto tikrai netruks, ka ir pavyko padaryti. Nesikreipiau pas joki architekta, tik konstrukcijas pasiaiskinau su ekspertais. Taupydamas erdve padariau tiesiai is tamburo iejima i svetaine, is kurios patenkama i gyvenamuosius kambarius. Negailekit ant dideliu langu. As, atrodo, negailejau, bet vistiek truksta. Butinai susiplanuokit terasa is svetaines ir tikrai nebus mazo namo pojucio. Visam name grindinis, oras-vanduo + krosnele ir rekuperacija. Su musu ziemom tokiam namui pilnai pakanka krosneles, oras-vanduo jungiu tik grindis pasildyt, kad butu galima basom vaiksciot.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš kaip tik stengiaus daryti, kad nebūto to vadinamo praeinamo kambario. Galima gal būtų pamatyti Jūsų projektą įdomumo dėlei? Vienas aukštas su mansarda? Kaip ir minėjau, dėl terasos dar dvejojam. Dėl šildymo, manau, dar daug kartų mano nuomonė pasikeis, nes dar detaliai neskaičiavau reikalingo galingumo ir t.t., o iki jo įrengimo - marios laiko. Paskutiniu metu linkstu prie židinio su vandens kontūru grindims. P.S. pečkurio darbo nesikratau :)

      Panaikinti
  3. Katik pridaviau savo toki nama:) tiesa staciau soduose klaipedos rajone. Bet as dar viena dalyka pasidariau tai yra prie namo priblokavau antra statini (taip pagal projekta) kuris uzvadintas kitos paskirties statiniu ir turiu 150 kvadratu bendro ploto du statinius kuriu nei vienam nereikejo jokiu leidimu ir t,t nes tai du atskiri pastatai iki 70 kvadratu :) Projekta del visa ko buvau pas architekta pasirenges (toki supaprastinta) ir is savivaldybes architekto gavau rasytini pritarima (nors to ir nebuvo butina daryti) poto atvare savi matininkai ismatavo uzpilde prasyma elektroninej erdvej atidave matavimu byla kuria nunesiai i registru centra ir po savaites turejau 100 proc baigtumu du statinius kurie ant popieriaus neturi bendru duru bet turi bendrus pamatus stoga ir siena bendra. :) Nieks is tikro netikrino kaip ten viskas realiai irengta po registravimo :) Tad sekmes. Sitas 80 kvadratu dalykas yra nusotabus tik labai mazai reklamuojamas nes daug kas netenka darbo: valdininkai architektai projektuotojai statybu priziuretojai ir t.t

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. beja turiu zidini su vandens konturu kuris per 100 litru sena boilerio talpa pajungtas prie grindinio sildymo. Dieviskas dalykas visam name grindys siltos ir svetaine neperkaista smarkiai. malku sukurenau tik 4 kubus preita ziema. sildoma 105 kvadratai. Parametrai namo panasus i jusu planuojama

      Panaikinti
    2. 150 kv.m. čia jau stipriai :) Pagal mūsų poreikius ištikrųjų užtektų ~85-90 kv.m. vien pirmo aukšto ploto. Žinant kokius kelius reikia numint popierizmo vardan, atitinkamai ir sprendimą priėmėm.

      Gal galima butų plačiau apie pačią šildymo sistemą? Kokie valdikliai, kapsulė, pajungimo principai, kiek kontūrų?

      Panaikinti
    3. Nieko nera sudetingo zidinis su konturu prie jo pridetas temepraturos davikllis kuris ikaitus zidiniui ijungia siurbliuka ir zidinys pradeda sildyti akumuliacine talpa. Pas mane ja atstoja senas boileris gautas dovanu. Is boilerio atskiras siurbliukas varineja vandeny po sildomas grindis visam name. pries grindu kolektoriu dar stovi pamaisymo voztuvas kuri gali su ranka nustatyt ant norimos temperaturos paduodamo vandens. daugiau nieko nera.

      Panaikinti
    4. O karšto vandens paruošimas pas Jus greičiausiai tik el. boilerio pagalba? Oro pritekėjimo į pakurą kanalą darėt tiesiogiai iš lauko?

      Panaikinti
    5. Taip vandens paruosimas tik elektra nes zidinio kurti tereikia tiek mazai kad tai niekaip neuztektu ir boileriui palaikyt norimos temperaturos. Taip zidinio kapsule turi apatini oro padavima degimui is lauko.

      Panaikinti
  4. Popierizmas - blogis, tad 80m2 pradžiai - labai gerai ir greita, jei pats daraisi.
    Bet... kai užsinorėsi pasididinti, turės atitikti visus eko reikalavimus - jau ir A++ artėja...
    Kaimynas lygiai tokį 80m2 namuką pasidarė per sezoną pats, su mansarda „įrengsime vėliau kažkaip“.
    Bet jo projektas 21 amžiaus o tamstos - 19 a...
    Pas jį dideli langai į pietus, per visą namo sieną. Erdvės trūkumo nesijaučia, kai tokie langai. Be to šildo jie. Užsukau prieš kelias dienas. Lauke 10, namie 20 - saulė prišildė, nors labai ir nešvietė.
    O židiniai, su kontūrus ar be - blogis. Sakau kaip pečkurys su patirtimi.
    Jei jau nori ką nors kūrenti, tai granulinį židinį verčiau pasistatyk ir namą geriau apšiltink.


    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir vėl girdžiu "kai užsinorėsi pasididint"... :) esam gerai apgalvoję savo pasirinkimą. Na jei jau nutiks taip, kad didesnį plotą žut būt reikės turėti, tenkinsim reikalavimus, tvarkysim popieirus ir mokėsim nežmoniškus pinigus dėl lobistų kartelinių susitarimų. Kaip ir eiliniai žmonės, kurie pradės statybas po direktyvos įsigaliojimo. Kas liečia popierizmą, tai pamiršai paminėti pigumą.

      Dėl langų. Svetainėje jie planuojami vitrininai, tiesiog projekte ir vizualizacijoje parodyti kaip standartiniai. Dar neapsisprendėm ar bus vientisa stiklinė "siena" ar perskirti keli langai. Jei sugalvosim daryti terasą ir išėjimą į ją, tada atitinkamai atsiras ir terasinės durys. Kambary (nr.: 4) ir visur kitur nematau reikalo dėti didesnius, tačiau dydis dar pasikoreguos statybų metu (greičiausiai į didesnę pusę). Dėl prišildymo per langus - slidus dalykas. Ne kasdieną turim tokias gražias dienas, ypač rudenį ir žiemą, o vasarą dažniausiai papildomas prišildymas, kaip žinia, nepageidaujamas. Sutinku, kad didesni langai didina erdves, todėl stengsimės laviruoti.

      Jei nekokia patirtis dirbant pečkuriu, o tai galėjo įtakoti begalė kitų veiksnių, negalima taip vienareikšmiškai teigt, kad židinys - blogis :) Granulinai židiniai turi savų niuansų, dėl kurių aš jų atsisakiau.

      Panaikinti
    2. Jokie karteliniai lobistai. Prašau neperdėti ;)
      Patys popierius visus susitvarkėm - tai gana nesudėtinga ir pigu. O užsakant kitur kainuoja DAUG nes elementarus pasiūlos paklausos dėsnis. Statybose vis specialistų trūkumas, nors uždarbiai padorūs. Dauguma mieliau dirba su keliais projektais nei su 20 mažų. Nori uždirbti? Gauk reikiamas kvalifikacijas, dėliok parašus ir skaičiuok uždarbį. Paprasta. Nėra jokių kartelių.
      Beje, kas blogai su GRANULINIAIS židiniais? Ketinu statytis, kaip rezervinį/papuošimą.

      Panaikinti
    3. Mano kuklia nuomone, jeigu pasirenkama statyba iki 80kv.m. vien dėl popierių tvarkymo, tai yra didelė klaida. Pats nepajudinau nė piršto ir statybos leidimą gavau per 2-3 mėnesius už 1,5k litų. Vilniuje visi siūlė tą pačią paslaugą už 2,5k litų. Bet dabar jau nesvarbu kokio miesto specialistas viską derina.

      Dabar jūsų atveju, kaip suprantu iš visko, palėpiniai kambariai bus nelegalūs. O jų būtinai reiks, jeigu ne dviese ruošiatės gyventi. Kitaip tariant tų 80kv.m. jau dabar neužtenka :)

      Panaikinti
    4. Ignai, lobistais aš vadinu ne architektus, o tuos kurie finansuoja tokių direktyvų, kaip pastatų energinio naudingumo, iniciatorius :) kitaip sakant sponsoriauja, gaudami tiesioginę naudą iš išaugusių statybinių prekių ir paslaugų pardavimų. Aišku ne visi, bet didžioji dalis tikrai iš to uždirba nemažą pelną. Nesakau, kad tobulėt yra negerai, tiesiog yra taip, kad paklausa pasiūlos atžvilgiu nebetenka prasmės, nes žmogus priverstinai įspraudžiamas į „arba pirk brangiai, arba nedaryk nieko“ rėmus. Aišku tas „pirk brangiai“ išpaskos prikabina ir daug pliusų: gyvenk pigiau, ekologiškiau ir t.t. Kiekvienam turėtų būti leista pasirinkti proto ribose kas jam yra priimtiniau. „A++“ Lietuvoje aš skaitau jau per daug, nebent iš sportinio intereso. Čia mano tokia asmeninė nuomonė. Kas liečia architektus, tai jie tikrai ne „siemkes gliaudo“, kaip ir visi kitų sričių specialistai, todėl ir įkainiai yra to verti.

      Su granuliniais židiniais nieko nėra blogai. Aš nei specialistas, nei vartotojas buvau. Kaip rezervinį ar papuošimą statyti – geras variantas, tik gal kiek brangokas. Vėlgi žiūrint kiek jis dirbs tuo rezerviniu rėžimu, koks bus galingumas, ilgaamžiškumas ir t.t. Nelendu į kraštutinumus „ką daryti jei pusnys iki stogo užpustys, lauke sugrįš -40 ir dings elektra, kaip šildytis?“, nes ir taip tokia situacija jau sukelia šypsena :) vertinant kaip pagrindinį šilumos šaltinį: ženkliai išbrangsta kaina (su vandens kontūru ir kokybišku degikliu), nedidelė šilumos inercija (mažai „mėsos“). Nežinau kaip kitiems, bet man spragsinčios malkos garsas yra privalumas. Girdėjau atsiliepimų, kad granuliniai židiniai, krosnelės triukšmingai dirba. Ant kiek tas triukšmas pasireiškia, negaliu pasakyti, nes pats negirdėjau. Bunkerių talpos nei didelės, nei mažos (dažniausiai 25kg kiek domėjausi). Estetiškai atrodo tikrai patraukliai.

      Panaikinti
    5. Gediminai, dėl ko pasirinkom tokį variantą, galbūt padrikai, bet yra parašyta aukščiau :) labai norint, tikiu, kad galima pigiai prasisukti, kas liečia popierius, tuo labiau, kad laiko tam tikrai turėtume. O šnekant apie mansardos įrengimą, tai jis yra antram plane, jei išvis toks planas pasitvirtins. Mes dabar jau gyvenam ne dviese, ir ką galiu pasakyt, 30 kv.m. nuomojamo buto jau neužtenka pilnaverčiam gyvenimui :) Taigi pas kiekvieną poreikiai ir ateities planai skirtingi. Jeigu jau reikalas prispaus statybų eigoj, darysim pertvarkas. Aišku bus papildomi pinigai išmesti, todėl tas „jeigu“ pas mus yra tik kokie 1,5%. Manau su tokiu santykiu, savo pasirinkime neprašausim :)

      Panaikinti
  5. Teko Slovakijoj pabūti svečiuose, kur į pakankamai seną tradicinį namą iš lauko patenkama tiesiai į erdvią svetainę be atskiro tambūro, vaizdas iš ties gražus, nors nedaug ploto, bet atrodo labai erdvu. Jūsų planelis labai užspaustas sena butų koridorine sistema. Siūlyčiau pergalvoti projektuką. Beje jei bus terasa, tai ji bent jau buvo skaičiuojama prie bendro ploto, todėl ją reikėtų įsirenginėti pridavus namą, jei norisi tilpti į 80kv.m. rėmus. Sėkmės ieškojimuose!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Terasa nesiskaičiuoja bendrame plote.
      Kiek suprantu ir tamburas nesiskaičiuoja, jei neapšidomas - tokį galima pridurti prie namo, šiaurės pusėje.
      Na tipo taip, kaip mes jam aikštelę paruošėm: http://2.bp.blogspot.com/-Yst6h11GoQU/VdwV7TjyVlI/AAAAAAAAAog/r2c6Of92pDE/s1600/DSC03083.JPG

      Panaikinti
    2. Norint turėti atskirą virtuvę-svetainę arba vonią-WC, yra dvi blogybės: praeinamas kambarys arba koridorinė sistema. Mes norim visų, prieš tai minėtų, patalpų atskirų, todėl pasirinkom didesnį koridorių. Sutinku, kad tai primena chruščiovkės tipo buto išplanavimą, bet kitaip ir nesigauna padaryt, kai kiekviena patalpa turi atskirą įėjimą :) tambūras mano nuomone Lietuvos klimatui reikalingas dalykas, bet vėlgi čia skonio reikalas. Mano žiniomis tokio „pridurto“, nesvarbu neapšildyto ar apšildyto tambūro plotas skaičiuojasi. Nešildomos patalpos name, tuo labiau tambūras, kur kaupiasi nuo batų ir iš lauko parneštas vanduo, nėra labai geras sprendimas. Pradinį variantą buvau pasibraižęs būtent su tokiu tambūru kaip Igno nuotraukoj. Vėliau dar svarsčiau tokį „pusė viduj, pusė lauke“ variantą, panašiai kaip nuotraukoj: http://postimg.org/image/fchjstf79/ Ploto atžvilgiu situacijos nelabai pakeitė, tik dar atsirado papildomų kampų :) galbūt dar ir pasikeis planas, nes labai jau nykiai fasadas iš šiaurinės pusės atrodo, o toks elementas su stogeliu tikrai jį pagyvintų. Nežinau kaip buvo anksčiau, bet šiuo metu terasa į bendrą plotą neįsiskaičiuoja. Žinant kiek keičiasi STR‘as galima visko tikėtis.

      Panaikinti
    3. Jeigu turite galimybę, pasikonsultuokite dėl išplanavimo su architektais, nes jie visgi turi savo patirtį ir profesines žinias ir tokias situacijas, kurios jums atrodo "bet kitaip ir nesigauna padaryt", jie gali išspręsti labai paprastai ir efektyviai. Manau tikrai rasite ką nors, kas pakonsultuos nemokamai ar bent už labai nedidelį mokestį.

      Panaikinti
    4. Sveiki Julija. Aš mąstau lygiai taip pat kaip ir Jūs, todėl savaitės pradžioj pasinaudojau tokia galimybe :) aplankiau 4 vietas. Visos priėmė nemokamai. Neišgirdau nieko naujo. Vieniem jei kambarys neturi 3m, tai nekambarys, kitiem jei nėra projekto, tai statybos neįmanomos ir pan. Bet mano sprendimo nepasmerkė nei vieni (bent jau tiesiai į akis). Vienoj vietoj net (!) gavau palaikymą su sąlyga, kad šiaurinėj pusėj būtų padaryti langai virtuvėj ir katilinėj :) Kažkokių konkrečių patarimų daugiau nedavė. Turiu dar laiko ir minčių projekto tobulinimui, todėl apie pakitimus, o jų greičiausiai bus, pranešiu.

      Panaikinti
  6. Puiku kad pajūryje daugėja blogerių :) kuriame krašte planuojate statybas?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, o aš maniau , kad šiame statybų bloge būsiu vienas su 80m2 namuku :-) taigi matau turim daug bendro :-) panašus galvos skausmai. Architektas mums padaręs projektą paminėjo kad galima 10% bendro ploto paklaida žinoma į pliusa :-) taigi mes tai isnaudojom palėpės pakelimu neskaičiavau kiek dabar pas mus gaunasi, tiesiog pasidarem patogiau. Šildyti ketinu ŠS oras-vanduo + krosnelė neatmetu ir geoterminio. Taigi manau dar susirasysim, sėkmės jums.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Dėl bendro ploto paklaidos labai abejočiau, nes taip išeina, kad galima "priprojektuoti" papildomus 8kv.m. prie jau esamų 80kv.m., kas yra tikrai nemažai atsižvelgiant į namuko plotą :)Galbūt čia tie 10% yra apie leistinus statybos darbų nuokrypius? Jie neturi nieko bendro kai yra skaičiuojamas statinio plotas. Įdomu bus sekti Jūsų blog'ą. Beje galit prisijungti prie estatytojai.lt sulauksit daugiau kritikos, patarimų ir pan. :)

      Panaikinti
  9. Sveiki, tai terasa iskaiciojama i bendra 80 kv plota? nuo ko pradeti tvarkyti popierius ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne. Pradėti nuo naršymo po internetinius projektus, susidaryti viziją ir keliauti pas architektą. Jei normalus architektas turėtų atsakyti į visus klausimus (dažniausiai normalus architektas yra per pažįstamus)

      Panaikinti
  10. Daugybė, DAUGYBĖ!!! žmonių sėdi 3-4 kambarių butuose, normaliom šeimom ir nesiskundžia. Pas mus 3 kambarių butas ~70kv ir 4 žmonėms jo pilnai užtenka (tik nereikia apsigrūsti spintom ir panašiai). Aišku yra tokių žmonių, kuriems namie turi būti džiakuzi, pirtis ir panašūs dalykėliai, kurie dažniausiai naudojami retai. Su tokiais į 80kv. netilpsi. Jei du vaikai tikrai pakanka tų 80kv + terasa, pavėsinė, ūkinis pastatas, garažas atskirai.
    Taip pat mastau apie tokį namuką, tačiau bėda, kad sklypas nedidelis ir statantis 1 aukšto namą mažai žemės liks, tada galima jau likt ir bute :) O dviejų aukštų 80 kv. namas nei šis nei tas

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki.O ką manote apie tokio namo apšildymą(ir vandens pašildymą,aišku) pastatant autonominę dujų sistemą su kondensaciniu katilu?.Manau,kad l.patogu būtų,tik neturiu patirties,kiek gali kainuoti eksplotacinės išlaidos(balionų keitimas,dujų sunaudojimas)Ačiū už atsakymą

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai aiskus ir geras aprasas, patiko perskaityti.

    https://www.vokiskakeramika.lt

    AtsakytiPanaikinti
  13. aš suprantu, kad norisi autentikos, bet su ja toli neisi.. mano nuomone būtų protinga pirkti kondicionierių ir jį kaip nors apipavidalinti, kad tiktų prie interjero

    AtsakytiPanaikinti