2015 m. rugsėjo 13 d.

Pradžia

    Namo statyba išpradžių atrodė kaip gūdus miškas, bet po truputį domintis supratau, kad nešventieji puodus lipdo ir namo statyba nėra raketų paleidimo komplekso statyba :) daug informacijos randu panašiuose blog'uose, forum'uose. Matau, kaip žmonės negailėdami dalinasi kritika, objektyviais komentarais ir savo bei kitų patirtim. Pagalvojau, gal ir mūsų patirtis kažkam bus įdomi, o mainais gausim idėjų, patarimų, akmenų į daržą bei strėlių į kuprą :) tas ir paskatino pradėti savų statybų dienoraštį.
     O norą statytį paskatino poreikis pilnavertiškai gyventi. Išpradžių buvo svarstyta apie butą, bet už tokį pirkinį, kuris atitiktų mūsų lūkesčius, tektų pakloti namo statybos kainą. O kur dar priklausomybė nuo šilumos, vendens ir kitų panašaus tipo plėšikų? :) Įvertinom ir kitus niuansus tokius kaip nuosavo kiemo privalumai bei trūkumai ir t.t. Atmetimo būdu buvo renkamasi ir iš pigių bendrabučio tipo būstų, ir iš brangių senamiesčio palėpių, namų sodų bendrijose ir esančių vienkiemiuose, nebaigtos statybos griaučių ir t.t.. Įdomumo dėlei įvertinom galimybę apsigyventi Kuršių Nerijoj, bet tik pasvajojant :) Buvo minčių nesukti galvos ir pasirašyti ilgalaikės nuomos sutartį, galbūt su, galbūt be išperkamosios nuomos galimybės. Kokių tik variantų nenagrinėjom, bet po ilgų dvejonių, kuria linkme pakreipti būsto "įsigijimo ar statybos" klausimą, nusprendėm, kad daugiau teigiamų argumentų pelnė individuali statyba.

     Kai nusprendėm, kad statysimės savo būstą, kilo kiti klausimai: kur? už ką? iš ko? kaip? kokį? dar kartelį už ką? :) pirma mintis - rąstinukas. Ir ekologiška, ir gražu, kainos nelabai kandžiojasi, bet... Pasidomėjus kaip ten ir kas su kuo valgoma, galimybė turėti mums visus metus gyvenamą, ekologišką, "kvėpuojantį namą" su nebrangiais eksploataciniais kaštais mūsų krašte - mission impossible. Galvojom ir apie klijuoto tąšo rąstus, bet vėlgi ir kaina išauga, ir šiaip daug kas nuplaukia. Kadangi pas mus daugumoj tik reklaminio pobūdžio informacija, semtis žinių reikėjo iš užsienio literatūros, kur gavau svarių argumentų, kurie padėjo apsispręsti. Asmeniškai nieko prieš šiuos namus neturiu, tiesiog šiam momentui rąstinio namo variantas mums netiko. Galbūt kada nors gražioj gamtoj, ant ežero kranto po šimtamečiu ąžuolu... :) svarstėm ir apie karkasinius, ir net namukus iš jūrinių konteinerių, bet galiausiai nugalėjo tradicinis mūras.

     Tikuosi blogas nenutruks gyvavęs pasiekus tam tikrą stadiją. Visi statybos darbai bus pradėti nuo nulio, o laiko atžvilgiu mūsų terminas iki "name galima gyventi" ~5 metai. Daug ką stengsimės daryti savom rankom ir, žinoma, racionaliai protingai taupyti pinigus.

2 komentarai:

  1. Sveikinimai prisijungus prie statytojų blogerių bendruomenės! Bus įdomu, seksime ir jūsų naujienas :)

    AtsakytiPanaikinti